Złowione dorsze

Ryby zabezpieczą skórę?

21 stycznia 2009, 08:59

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze rozpoczęli badania, które mają rozstrzygnąć, czy kwasy tłuszczowe omega-3 olejów rybnych wzmacniają odporność skóry, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia nowotworów tego narządu.



Pasożyty z rodzaju Babesia

Nie ma infekcji, lecz jest odporność

2 stycznia 2009, 23:42

Hodowla ciężarnych myszy w otoczeniu nosicieli pasożytów niezdolnych do bezpośredniego przenoszenia się pomiędzy osobnikami chroni przed wywoływaną przez nie chorobą.


Limfocyt

Uśpieni niszczyciele

29 grudnia 2008, 21:06

W ludzkim organizmie znajduje się liczna pula komórek, które mogą, jeśli zostaną omyłkowo aktywowane, stać się przyczyną chorób autoimmunizacyjnych - udowadniają amerykańscy naukowcy.


Gdy muszka śpi, budzi się... odporność

15 grudnia 2008, 01:56

O tym, że na najlepszym lekiem na przeziębienie jest sen, mówi się od wielu pokoleń. Pomysłowe eksperymenty przeprowadzone w dzisiejszych czasach potwierdzają ponad wszelką wątpliwość, że... warto słuchać starszych.


Pół dawki wystarcza?

11 grudnia 2008, 09:48

Aby skutecznie wywołać odporność na wirusa grypy, w większości przypadków wystarcza zaledwie połowa standardowej dawki szczepionki - udowadniają badacze z Vanderbilt University.


Kuskuslicencja: Creative Commons

Zagłodzisz siebie, lecz nie wirusa

29 listopada 2008, 00:34

Planujesz dietę? Warto rozważyć odłożenie realizacji tego planu. Najnowsze badania wykazały, że ograniczenie dostaw kalorii w czasie "sezonu grypowego" ogranicza zdolność organizmu do odparcia ataku wirusa grypy.


Nigdy nie ma mokro

26 listopada 2008, 12:03

Na uniwersytecie z Zurichu powstał najdoskonalszy w historii wodoodporny materiał, nadający się do produkcji ubrań. Jest on dziełem zespołu pracującego pod kierunkiem Stefana Seegera.


Witamina lepsza od filtra

20 listopada 2008, 09:52

Witamina B3 (nikotynamid, witamina PP), która występuje np. w mięsie, ziarnach czy orzechach, skuteczniej chroni przed nowotworami skóry niż filtry słoneczne.


Prosciutto

Czerwone mięso zwiększa wrażliwość

31 października 2008, 01:49

O niekorzystnym wpływie czerwonego mięsa na zdrowie człowieka pisano i mówiono już wiele. Okazuje się jednak, że istnieje co najmniej jeden nowy powód, dla którego warto rozważyć odstawienie tego pokarmu. Najnowsze badania wykazują, że wchłaniane wraz z czerwonym cząsteczki mogą uczynić nas łatwym celem dla ciężkiej infekcji bakteryjnej.


Ofiara wirusa polio

Czy czeka go koniec?

17 października 2008, 22:23

Nowy rodzaj szczepionki przeciw wirusowi polio działa aż do czterech razy skuteczniej od poprzedniej generacji. Czy pozwoli to na ostateczne wyeliminowanie tego patogenu i powodowanej przez niego choroby?


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy